Emissiereductie veehouderij

In het project Next Level Mestverwaarden van de WUR is gekeken naar emissiereducties in de veehouderij. Drie stappen zijn nodig voor een aanzienlijke emissiereductie:
De eerste stap is het beperken van de emissies in de stal door bijvoorbeeld dag- of beter nog uurontmesting. Dus zo snel mogelijk de mest en urine in een afgesloten ruimte opslaan. In een gasdichte mestopslag wordt methaan opgevangen en ontstaat er door vergistingsprocessen nog meer methaan gemengd met koolstofdioxide ofwel CO2. Dit kan al uitgevoerd worden in de vorm van een mestzak opslag.

De tweede stap is het optimaliseren van de gasopslag door dit uit te voeren in de vorm van een vergister. Dit levert dan meer methaan en het reduceert het ammoniak gas. Wat overblijft na de vergisting heet het digestaat.

De derde stap kan bestaan uit het scheiden van het digestaat in een dunne en dikke fractie. De dunne fractie kan bewerkt worden met een stikstofstripper waarmee de ammoniak uit de mest gehaald wordt.

BASgas kan een deel van de oplossing bieden door het flexibel verwaarden van het geproduceerde biogas. Een veehouder produceert vrijwel altijd veel meer biogas dan nodig is voor het eigen verbruik. Dit biogas kan dus aan derden geleverd worden met de BASgas oplossing.

BRON: https://www.nieuweoogst.nl/nieuws/2022/10/01/wur-drietrapsraket-lost-stikstof-en-klimaatprobleem-veehouderij-op

LinkedIn
WhatsApp
Email
Facebook

Laatste nieuws

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en wees op de hoogte van alle nieuwtjes!